Pages

Saturday, April 11, 2015

5 Perkara, Single Lagi Best!

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Ade yang tanye dekat aku, "weh, ko tak jelous ke tengok orang lain couple? Aku jelous la. Semua orang ade pasangan masing-masing." Ha... Macenggitu la bunyi ayatnye. So, aku nak cerite la siket, aku cemburu atau pon tak...

Nak bace tak? Nak bace, silekan... Tak nak bace pon kene bace jugak sebab korang dah jejak dekat blog aku ni kan? Sile la bace ye!! Hehe~

Aku pernah la ade pengalaman 'bercenta' ni. Ade la dalam 5 ke 6 tahun jugak. But, end up with noting! 

Mule-mule bercinte dulu, gunung Kinabalu sanggup didaki, laut Pasifik sanggup direnangi! Bile dah couple, minta tolong belikan makanan dekat kantin sekolah mase rehat pon banyak songehnye! Konon je, ntah-ntah balik dari Cameron Highland terus demam sebab tak tahan sejuk, ade hati nak renang laut Pasifik, nak daki gunung Kinabalu bagai!

Tapi, aku tak menyesal sikit pon bile dah single ni. Well, banyak bende yang kite tak boleh buat mase couple, kite boleh buat mase single! Nak tau? Scroll la, ape tunggu lagi!

1. Bebas buat ape je!



Firstly mesti la bebas! Bebas nak buat ape je. Tak payah susah-susah nak cari kedai top up semate-mate nak call nak bagi tau dekat dia yang kite ni nak pergi lepak dengan kawan-kawan.

Normal la kot kalau bercinte ni, semua bende nak kene bagi tau pasangan. Kadang nak mandi pon kene bagi tau. Bukan ape, takut nanti kalau-kalau pasangan call nanti tak de siape nak jawapkan. Lepas tu, pasangan pon merajuk sebab kite tak jawap panggilan dia.

Bile dah single, tak payah nak risau semua tu. Nak pergi mane pon boleh! Jangan pergi tempat-tempat yang haram sudah la. Itu, couple tak boleh, single pon tak boleh!



Selain tu, 'single' jugak lebih mase untuk kawan-kawan selain keluarge. Nak lepak dengan kawan pon selese. Tak ade siape pon yang asyik call je semate-mate nak suruh balik. Konon cemburu la, takut nanti ade yang mengorat la. Poyo je semua tu!

Then, nak sembang dengan sesiape pon tenang je. Tak payah nak sorok-sorok. Maklum la, nak jage hati si dia yang 'tersayang' la katekan!

2. Bebas mengembara!



Bile dah bebas buat ape je, maka bebas la juga nak pergi bercuti pon! 

Macam yang aku cerite dalam 'Bercinta? Dimana Relevennya?', bukan senang nak bercuti kalau bercouple. Lain la kalau boleh bawak si dia sekali. 

Macam mane yang tak boleh bawak tu? Ade sesetengah antare korang kene melekat dengan phone 24 hours kan?

Dah check in hotel bagi tau. Hotel mane pon kene bagi tau. Nak keluar makan pon kene bagi tau. Nak pi jejak pantai pon kene kabo ke deme. Ha... Yang ni penting, nak tidur wajib bagi tau. Kalau tak nanti si dia merajuk!

Kalau single, kan happy? Phone pon boleh beristirehat jugak. Bukan manusia je nak berehat, gajet pon tau penat jugak. Untung gajet ni tak ade mulut je, kalau tak... Mau dia sergah je korang!

3. Memberi ruang dan peluang dalam pekerjaan


Ya. Betul. Tepat. Benar, tiada yang benar selain benar belaka! Peluang pekerjaan juga terbuka. Hal ini kerana menurut CNNMoney, banyak syarikat atau organisasi suka menggajikan perkerja yang kurang komitmen.

Lebih tepat lagi, bujang! Sebabnye orang bujang ni biasenye tak banyak komitmen. Paling koman pon komitmen pade keluarga. Itu pon dah kire banyak juge komitmen tu. Iyelah, adik-beradik bukan seorang dua kan? Lain la kalau anak tunggal.

Orang yang dah berumah tangga lagi banyak komitmennye. Kalau bini nak bersalin, kan dah kene cancel meeting. Adoi...

Selain peluang pekerjaan, orang yang single jugak banyak ruang. Kalau dapat yang asyik nak tanye...


Eeee... Nak duduk dalam meeting pon seram. Ape taknye, bos asyik pandang-pandang je. Jeling maut kot dia sedekah kat kite! Yang si dia ni, kalau tak dijawap panggilannye, mau kene hamput. Lepas tu merajuk, kate "awak dah tak sayang saye," la... "awak ade makwe lain," la.. Kadang-kadang bos pulak kene mengalah sebab kite ni asyik nak jawab call je. Tak pasal-pasal cancel meeting!

Kalau single, kan happy! Bos happy, rakan sekerje pon happy. Tak de la diorang meluat je tengok kau yang tak pernah lekang dengan phone tu.

4. Berjimat amalan mulai!

Ha.., Konferm jimat punye. Tak ade la nak pikir pasal makan minum si dia. Koman-koman seminggu sekali nak kene shopping! Window shopping dia tak nak! Belanje makan lagi, nak parking kerete lagi, isi minyak lagi. Banyak bazir ooo!!

Tu tak kire nak top up lagi. Top up biasenye jadi 2 kali gande! Iyelah, dah top up phone sendiri, kene top up si dia jugak. Tu yang gune satu nombor, yang gune dua nombor? Tak ke dah bergande-gande tu?


Dah la nak bayar KWSP, sewe rumah, duit bulan kerete lagi. Lepas tu nak kene belanje si dia pulak? Kalau tak belanje karang kate kedekut la, tak sayang la, tak prihatin la. Banyak je alasan.

Tapi, kalau single, banyak saving yang kite boleh buat. Saving untuk mase depan la katekan. Well, nak kahwin nanti bukan pakai daun kering nak bayar segale bende alah tu. Soo, mase ni la nak kene simpan siap-siap!

5. Tenang jiwa dan perasaan



Last but not least ialah ketenangan jiwa! Tenangnye bile dah tak payah bersusah-susah pikir pasal si dia punye kerenah! Boleh tarik nafas lege! Tersenyum la dengan bebas.

Kalau mase couple dulu, asyik stress je. Dah la tention dekat tempat kerje, balik dari kerje nak kene call si dia lagi bagi tau yang kite dah sampai rumah. Tak boleh la nak rehat-rehat dulu baru call. Nanti merajuk pulak!

***

Bukan senang nak cari yang prihatin. Saling bertolak ansur. Give and take. Selalunye kite give, dia take! Macam lagu Bruno Mars tu!
Easy come, easy go
That's just how you live, oh
Take, take, take it all
But you never give!
Well, ini semua cume pendapat aku je. Kalau korang rase lagi best nak couple, silekan. Tapi ingat, haram hukumnye bercouple tanpa niat untuk menikahinye. Susah sangat, korang tunang je la. Tunang bukan payah nak besar-besar, tak payah majlis pon tak pe. sebab pertunangan tu Nabi Muhammad galakkan kite untuk merahsiakannye.

Ape-ape pon, fikir sebelum buat! Timbang dulu mane baik, mane buruk untuk satu jangke mase panjang!

Buka hati, buka mata, buka akal. Renung-renungkan dan macam biase, SELAMAT BERAMAL!!


0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...