Pages

Thursday, August 6, 2015

Apa Itu Perfectionist?


Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Pade post yang lepas aku ade story pasal Philophobia yang membawe maksud 'Takut Cinta'. Tapi, kali ni, aku nak kupas, petik, bincang dan sembangkan isu 'Perfectionist' pulak! Siapekah si perfectionist tu? 

Seseorang yang membawa title 'Perfectionist' ni mengidap beberape jenis phobia. Tapi, sebelum aku cerite pasal phobia, aku nak kenalkan dekat korang ape yang dikatekan dengan 'Perfectionist' ni dan ciri-ciri mereke...

Perfectionist adalah kecenderungan seseorang itu untuk tampil, mencapai atau memiliki sesuatu yang sempurna. Golongan perfectionism ni sangan tetliti dengan sesuatu perkare yang mereke rase tidak sempurna. Mereke sangat obses dengan kesempurnaan keadaan sekeliling dan sesuatu perkare.


Dan kalau korang nak tahu, seorang perfectionist ni adalah pendere! Yup! Mereke mendere batin mereke sendiri bile mereke tidak memperoleh kesempurnaan.


Nak tahu ciri-ciri si Perfectionist? Bace bawah ni...

1) Bersih dan Rapi

Seorang perfeksionis sangat mementingkan kebersihan. Pade mereke kalau boleh tak nak ade sehelai habuk pun ade disekeliling mereke. 

2) Suke Mengkritik

Golongan perfeksionism ni sukar menerima hasil perkerjaannye yang tidak sempurne malah mereke juge sukar menerime ketidaksempurnaan hasil kerja orang lain. Jadi, mereke akan mengkritik atau memberi komen atau pun mereke akan cube memperbetulkan sesuai dengan standart penglihatan mereke.

3) Lebih Suke Merancang

Mereke lebih suke merancang dan rancangan mereke berjaye. Golongan perfect ni sangat sukar untuk melakukan sesuatu dalam keadaan spontan.

4) Tak Puas dengan Pekerjaan

Perfectionist, korang memang tak puas hati dengan hasil sesuatu walaupun hakikatnye hasil yang dimiliki itu sudah cukup bagus!

5) Sangat Gigih

Untuk mendapatkan hasil kerja yang diidamkan, seorang perfeksionis tak akan berhenti bekerje selagi hasil akhirnye tidak memuaskan hati mereke.

6) Tiada Ruang untuk Kesalahan

'Kesalahan' dan 'kesilapan' memang tak ade dalam kamus hidup mereke ni.


Antare jenis-jenis phobia yang mereke mungkin alami ialah...

1) Amathophobia - Takutkan debu
2) Ataxophobia - Takutkan ketidakteraturan
3) Atelophobia - Takutkan ketidak sempurnaan
4) Atychiphobia - Takut kegagalan

Okey, sebenarnye banyak lagi phobia yang tersenarai untuk perfectionist ni, tapi, aku malas nak taip satu-satu. So, boleh la korang cari dekat Dunia Unik. Banyak sangat!

Ape yang perfectionist ni suke ye? Jom tengok kat bawah ni...
















Ha... Gambar di atas ni la yang diorang ni suke. Perfect! Bende yang kite sebagai golongan biase ni tak ambil port pon pasal semua ni. Tapi, si perfectionist sangat ambil berat!

Korang ade ke kawan atau kenalan perfectionist ni? Pade korang, perfectionist ni normal atau abnormal? Tinggalkan komen korang dekat bawah ye!!

Bye!!

7 comments:

Ain Athirah said...

Macam kena kat batang hidung sendiri. Tapi Half je la.... Interesting post btw... =)

Kakak Tiri Cinderella said...

Gila aa sampai macam tuu sekali dia susun. hahaha tapi, cantik laa pulak. huhuhu

NuSaNa NoSa 91 said...

normal, kalau tahap kesempurnaan dia tu tak melampau sangat..

kalau melampau, haaaa tu abnormal namanya.. ^_^

Zizie Zack said...

rimas perfectionist ni... ada tgk pasal perfectionist dalam video jinnyboy..

Wanyob said...

Aku lak jenis tak suka perfect . kalau buat benda mesti nak kurengkan sikit . Kalau makan kuih raya pun pilih yang tak jadi bentuk .

Shafuhan Smab said...

Cantikk makanan tu. Hihi

Shafuhan Smab said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...