Pages

Saturday, August 8, 2015

Kahwin Awal Relevan Ke Tidak?


Asslamualaikum! Salam sejahtera!

Musim raye telah tibe selepas Ramadhan berlalu pergi. Keramaian orang terutame yang mude, rase macam malas je nak pi jejakkan kaki dekat mane-mane open house. Macam aku!

Ha... Bukan sebab nak jadi kere sumbang... Tapi atas beberape faktor yang sangat annoying bile difikirkan. Walaupun dah banyak kali ditegur dan dinasihatkan, perkare ni tetap berlangsungan.

Eh.. Chop! Ape yang aku nak ceritekan ni? Sabar... Tu baru intro...

Bile kite pi open house di rumah kawan-kawan mak atau ayah kite depa be like

Anak hang ka? La... Dah besaq noh... Dah kawen ka belom??

Suddenly jadi macam mami jarum. Semua jenis soalan nak tanye. Contoh, macam kat atas ni la...

Well, yeah.. May be diorang ambil berat or something. Tapi, rasenye sangat la tidak relevannye untuk tanye soalan yang macam tu. Tu bukan urusan manusia untuk bertanye same ade kenape belum kahwin lagi?, kenape tak ade anak lagi?...

Bile aku dah selalu dihujanlebati dengan soalan macam ni... Aku rase macam nak jawab la soalan deme ni...

Dah kawen ke belum?

Jawapan aku simple. B.E.L.U.M

Kenape tak kawen lagi?

Kenape? Ni jawapan aku...

First of all, tu semua kerje Allah dan aku tak ade hak untuk menjawabnye. 

Secound, aku sedang dan masih dalam alam mempelajari. Aku suke dengar masalah kawan-kawan aku yang dah kahwin. Bile diorang kemukekan masalah diorang, aku drag mak aku sekali untuk mak aku bagi cadangan atau pandangan manakale aku pulak tukang dengar. Dari situ aku belajar tentang kehidupan lepas kahwin.

Dengan care ni, aku boleh mempersiapkan mental dan fizikal untuk tempoh alam perkahwinan. Care nak handle mak mertue, kalau dah ade anak, macam mane nak didik anak.

Kebanyakkan orang yang aku perasan, bile datang open house diorang suke biarkan anak diorang sepahkan rumah tuan rumah. memang la tuan rumah tu kawan baik kau, tapi, dia jugak manusia yang ade hati dan perasaan.

Mereke ni boleh buat tak tahu je bile anak dia salat kuning telur rebus dekat karpet tuan rumah tu! Aku yang memandang ni...?

Well, yeah... Aku marah budak tu. Then mak dia baru terkedek nak ambil anak dia. Pastu boleh cakap, "kenape buat macam tu? Kan kakak dah marah." Ergghh!! Seriously?

Mase ni dalam otak aku dah rangke, kalau anak aku buat macam tu ape tindakan aku sebagai seorang mak terhadap anak tu. Disiplin kene mule dari rumah... Macam triplet ni...



Sooo cute! Mungkin nampak macam kejam, tapi care ni sangat efektif. Dende then tanye same ade diorang tau atau tak kesalahan diorg. Then, kite bagi nasihat. Last but not least, kite bagi hug or kiss menunjukkan yang marah itu tandenye sayang!

Bukan la aku nak menyangkal dan menyatekan yang perkahwinan dalam usia mude ni tak baik. Tapi, tak semue orang same. Kalau orang macam aku? Aku suke perfect but i'm not perfectionist. Just, kalau sesuatu perkare tu biar la sempurne. Buat kerje biar sampai habis, jangan hanye hangat-hangat tahi ayam...

Aku suke merancang dalam banyak perkare terutame perkahwinan. Kalau boleh semuenye berjalan dengan lancar. Kalau ade masalah pon, aku probably mampu untuk handle. Who knows?

Well. pendapat korang pulak macam mane? Relevan ke tidak?? Please let me know... Dan kepade yang rajin komen tu, aku di sini sangatlah terharu dan berterime kasih kepade korang semua!

Good night! And wish you guys luck...!

6 comments:

Shafuhan Smab said...

Mingukie!!! Love song brothers too! <3

Shafuhan Smab said...

Bagi saya kahwin masa muda ada pro dan kontranya. But. My mom said to me "Jangan ikut org, org kahwin muda, kite nak jugak, nak kahwin biar diri penuh dgn persediaan mental dan fizikal dulu".

And sbb sy masih tengah belajar jugak lagi babtu mak tak kasi. :)

Anonymous said...

elok kahwin muda.. bdn sihat dn kuat, berkobar2 nk cari rezeki utk keluarga. sakit pening ahli keluarga bdn kita dpt tahan lg. namun kita org islam kahwin tggjwbnya besar. yg llki kna jdi imam kpd keluarga. yg prmpuan kna ikut imamnya. persediaan mental lg tinggi dr yg lain2. kalau rasa belum brsedia dr segi itu, mungkin muda bkn jawapannya

Zizie Zack said...

saya pun alami lebih kurang jugak.. bila dah bagitahu baru habis bljr, laju je dorg ckp dah boleh kahwin.. isk.. org lagi pening nak cari keje, suh kahwin...

Bro Ley said...

pada aku, tak kisah la nak kahwin muda ke tak....yang penting bila rasa dah boleh pikul tanggungjawab sebagai suami isteri, xde masalah nak kahwin umur berapa pun. Masalahnya..tu lah masyarakat kita ni fikir kahwin nak yg sedap2 je....padahal sebelum kahwin byk kena belajar dulu, baru boleh bahagia rumahtangga...

Wanyob said...

Saya sendiri kahwin muda , bila dah kahwin nie banyak aktiviti dah terbatas tapi pada masa yang semakin banyak aktiviti boleh dilakukan bersama .

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...