Pages

Tuesday, April 14, 2015

Timun, sahabat makanan yang baik!


Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Post kali ni aku nak share pasal tips kecantikan dan kesihatan. Maklum la jaman sekarang ni teknologi semakin berkembang. Kebanyakkan produk kecantikan mengandungi bahan kimia yang memberi kesan sampingan yang negetif untuk jangke mase panjang.

Timun! Ya betul tu. Tips kesihatan menggunakan timun!

Timun ni bukan untuk makan je tau. Ade banyak manfaat timun ni kepada kite. Selain dengan care makan timun, ade jugak banyak care lain nak aply dekat kite.

Aku pernah la jadi mangse produk yang ade kemikal ni. Habis muke aku jadi kembang bermangkuk-mangkuk. Sekali pandang dah macam ikan buntal muke aku... Tapi, aku tak de gambar la, tak sempat nak selfie mase tu.

Lepas dari kejadian tu, aku ikut kakak and mak aku pergi facial. Then mase tu aku tanye la perawat tu. Sebelum tu, aku gune macam-macam tips, ade yang kate gune tomato, aku pon tak tau ape gune la tomato. Mak aih! Pedih kot!

Ha... Tukang facial tu cakap, daripade gune tomato, baik lagi kalau gune timun, Sebab fungsi tomato ni membuka liang pori. Sebab tu bile aku gunekan tomato ni muke aku lagi pedih. Dan dia sarankan aku menggunakan produk tenusu atau pon timun.

Dan Alhamdulillah, muke aku bertambah okey. Kulit dah start licin tapi cume tinggal parut je la sikit-sikit.

So, sebab tu la aku nak cerite pasal timun hari ni. Ape manfaatnye dan kepade ape pulak dia beri manfaat tu?

1. Timun untuk masalah muka berjerawat


Timun ni Allah ciptakan sifat dia sejuk dan tenang. Cube korang bland timun, then aplykan dekat muka. Korang akan rase sejuk je muke korang. Bile dah bilas tu, korang cube rase kulit muke korang, rase halus, gebu macam kulit bayi.

Ha... Pendek kate timun ni memang baik untuk kulit. Tak kire la kulit muke ke, kulit tangan ke, kulit kaki ke. Timun yang bersifat sejuk ni menghaluskan kulit.

Timun jugak bertindak sebagai produk anti penuaan, mengecilkan liang pori, menegangkan kulit, memutihkan kulit, merawat luka akibat pancaran sinar matahari, mengurangkan kantung mate dan timun juga merupakan antioksidan yang baik untuk tubuh  badan kite.

2. Timun untuk masalah kesihatan.

Ha.. Selain dari menjage kulit muke, timun jugak mampu menjaga kesihatan tubuh badan kite. 

Kalau korang nak kurus cepat, korang amalkan makan timun selalu. Sebab timun ni mempunyai kandungan kalori yang rendah. Setiap kg dalam badan kite mengandungi 7700 kalori. Jadi untuk menurunkan 1kg, korang perlu buang 7700 kalori dalam badan!



Selain tu, timun jugak boleh jadi ubat kepade penyakit sembelit. Sebab timun ni mampu melancarkan proses pencernaan. Kalau makan timun tu, jangan buang kulitnye. Pade kulit timun ni la terkandungnye serat yang tinggi.

Manfaat lainnya dengan mengambil timun ialah dapat menyihatkan ginjal, mencegah diabetes, mengurangkan resiko terkena canser, menyembuhkan sakit kepala, menguatkan tulang dengan kandungan vitamin K yang dimiliki dan juga menghambat penyakit Alzheimer.

3. Timun untuk ibu hamil


Korang jangan terkejut! Timun jugak baik untuk ibu-ibu yang hamil. Timun dapat mengembangkan otak janin kerana timun memiliki kandungan Omega 3 yang selalunye ade pade ikan sahaje. Hebatkan Allah jadikan timun ni.

Ibu-ibu hamil yang mengamalkan pengambilan timun ni mudah bersalin. Sebab timun mampu membuatkan bibir rahim lebih elastis. 

Selain menjage kesihatan dari segi kulit dan dalaman si ibu, timun jugak mampu menjage si bayi! Kire timun ni 2 dalam 1 la. Boleh buat banyak kerje dalam satu mase.

***

Ha... Jadikan la timun ni makanan rutin harian korang. Sambil-sambil korang pergi tengok movie tu dari makan popcorn, balik korang makan timun. Tak pon tengah sibuk-sibuk mengadap facebook tu, sediakan satu bekas untuk timun. Boleh jadi makanan kudapan.

Nak mandi tu, bland dulu timun. Lepas tu jadikan timun tu scrab. Nak scrab muke boleh, nak scrab satu badan pon boleh!

Okey la, nak pergi makan timun banyak-banyak! Timun... Oooo timun! Tunggu jap ye.. Aku nak publishkan post aku ni kejap. Nanti ko boleh jadi famos timun!

3 comments:

Dalila Samsudin said...

Tak makan timun. tapi suka letak timun kat muka hehe

Princess Comey said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Princess Comey said...

la.. knp ta makan? sedap lg2 kalu cicah dengan sambal belacan... heheheh~

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...