Pages

Tuesday, April 21, 2015

Adakah Orang Malaysia Pengecut?


Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Tadi saje gedik-gedik bolg walking, scroll-scroll facebook... Then aku terjumpe Blog Denai Hati ni post pasal Adakah Orang Malaysia Pengecut? Aku pon komen la jugak tapi, nak komen panjang-panjang nanti orang kate...

Ingat ko sorang je nak komen? Huh?
Payah la pulak ye dak? So, sebelum aku cerite lebih lanjut, aku nak ulas la serba sedikit tentang post tu. Post tu pasal admin Denai Hati memang rajin pergi mengembare ke banyak negare. Dan dia jugak jumpe banyak warge asing (sah dan jugak tidak sah) bekerje di negare-negare yang dia lawati.

Ade je pendatang asing di negare lain macam dekat Malaysia ni. Diorang pon ade pendatang asing tanpa izin jugak. Contoh datang dari Bangla pi kerje dekat Malaysia, kerje dekat Australia... Tak pon dari India kerje dekat Dubai dan sebagainye.

Tapi, menurut kate Denai Hati, tak ramai rakyat Malaysia yang mengembare untuk mencari kerje di negare orang. Dan persoalannye, adakah rakyat Malaysia ni pengecut?

So, ni la yang aku nak komen. Tapi takut terpanjang pulak. Nanti orang marah... Hehehe~ Ade la beberape faktor yang terlintas dekat dalam kepale otak aku ni. Antarenye...

1. Masih di bawah jagaan ibu bapa.



Ini memang penting sangat la. Kalau tetibe aku cakap kat mak aku, "mama, angah nak pi Australia la nak kerje dekat ladang anggur." Mau terbelahak mak aku dengar. Dia pelupuh aku cukup-cukup la kot. Ape dah tak ade kerje ke dekat Malaysia ni sampai nak ke luar negare bagai?

Kalau memang berkelulusan tinggi tu mungkin ade la sikit kemaafannye. Tapi yang kelulusan tahap SPM, STPM je... Ko nak kerje dekat negare orang? Hentikan le. Kate mak aku nanti.

2. Ongkosnya pak!



Ha... Ni pon penting jugak. Wang ringgit. Kalau dalam poket ade setakat rm 500, jangan la berangan nak ke luar negare. Nak buat pasport lagi, beli tiket kapal terbang lagi. Dah sampai sane nak kene cari rumah sewe lagi. 

Kalau tak, kau nak makan ape kat sane? Nak mengemis pulak ke?  

3. Bahasa dan persekitaran



Kalau nak ke Australia, sekurang-kurangnye bahasa Inggeris nak kene tahu. Kalau setakat yes dan no je, ape ke jadahnye?

Kalau ke Korea, nak kene tahu bahasa Korea, tulisan Hangul... Culture dia nak kene study. Kalau tak mau kene culture shock. 

So, kesimpulannye... Bukan mudah nak redah negare orang ni. Kalau ke Korea, ade la kot annyeonghaseyo nye. Kalau ke Paris? Sebut 'bonjour' pon tak betol. Bonjor... Bonjor...

Ha... Kalau teringin jugak, simpan angan dan cite-cite dari sekarang. Kumpul duit banyak-banyak. Then, bincang denga family elok-elok.

Nak keluar negare orang ni, hati kene kental. Kalau lembik, memang tak lame la duk kat sane! Ape-ape pon, masing-masing ade pendapat masing-masing, boleh utarekan dekat ruang komen. Kepade yang dah berjaye masuk ke negare orang, tahniah. Kepade yang belum, sile lakukan dengan care sah ye. Kalau tak memang kene tendang la!

Annyeonghaseyo!
Au revoir!
Sayonara!
Adios!
Tchau!

4 comments:

Dalila Samsudin said...

nak pi luar negara tp duit tiada. Apakan dayaaa~ hahaha

Princess Comey said...

same here, dear... hehehe~

Farrah MF said...

Kalau bekerja di luar negara, memang ramai je orang kita yang bekerja di luar negara. Tetapi job bagus, sebab ada peluang yang bagus. Macam orang Bangla dan Indonesia, peluang pekerjaan di negara mereka kurang, dengan kesempitan hidup lagi. Jadi itu yang ramai nekad untuk cari kerja di negara lain yang ada banyak peluang pekerjaan dan tawaran pendapatan yang lebih lumayan (berbanding di negara mereka).

Farrah MF said...

Jaranglah kita jumpa orang Malaysia yang hidup merantau di negera orang sebab tiada peluang kerja di Malaysia. Selalunya yang kerja di luar negara tu golongan profesional tak pun students kita yang nak tampung kehidupan sambil study :)

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...