Pages

Friday, September 12, 2014

Botol Plastik Menjana Pendapatan?

Assalamualaikum. Salam Sejahtera. Salam Jumaat.

Okey, hari ni tak de ape yang aku nak cerite. Cume nak tunjuk dan share ape yang korang boleh buat dengan botol plastik dan secare tidak langsung mengukuhkan frasa "Botol Plastik Menjana Pendapatan?".

Daripade membuang dan mendatangkan bahaye pada bumi, lebih baik kite kitar semula dan guna semula. Ada banyak idea yang aku nak share dengan korang. Jom scroll ke bawah...!!!

1) PASU

Pasu dari botol plastik memang dah biase tengokkan? Tapi, saje nak share... Kot-kot korang tak tahu nak buat pasu bunge yang macam mane, boleh usha-usha...

Taman Gantung

Pasu Salad

Pasu Bunga

Pasu Bunga Comel

Tempat Gaantung Pasu Bunga

2) KOTAK PENSIL DAN DOMPET TAHAN LASAK

Kotak pensil dan purese sekarang kebanyakannye mahal serta mempunyai style yang same. Inginkan kelainan? Tengok ni..
Bekas Alat Tulis

Dompet Tahan Lasak

Dompet Tahan Lasak

Dompet Tahan Lasak

Bekas Alat Tulis

Dompet Tahan Lasak

3) LAMPU

Ade banyak idea untuk jadikan botol sebagai lampu, ni baru sikit tau..

Lampu

Lampu

Lampu Tidur

Lampu Hiasan

Chandelier

Chandelier

4) PERABUT RUMAH DAN PERKAKAS RUMAH

Jangan tak tahu, botol pon boleh dijadikan perabut dan perkakas rumah tau...

Tempat Simpan Bahan Kering atau Basah

Kerusi

Kerusi

Kerusi Serbaguna

Kerusi dan Katil

Sofa

Katil

Meja Kopi

Tempat Letak Aksesori

Langsir
5) RUMAH DAN SAMPAN

Botol boleh dijadikan rumah? Pelik tapi benar apabile ade yang telah merealisasikannye menjadi kenyataan. Selain itu, sampan yang diperbuat dari botol lebih ringan dan tidak tenggelam.







6) DAN LAIN-LAIN

Hurm.. Meski pon hanye botol plastik, kalau kite kreatif dan berseni... Memang macam-macam boleh buat dengan botol plastik ni... Antarenye...

Tempat Letak Lilin

Aksesori Wanita

Jam Dinding

Penyapu

Penyodok Sampah

So, macam mane? Dah ade idea? Daripada kite dok sebok-sebok nak membeli dan membazirkan duit, ape kate kite kitar dan gune semula bahan buangan. Apelah salahnye jike kite manyahut seruan kerajaan, kan?

Selain berjimat, korang jugak boleh mengasah bakat korang yang terpendam tu. Jangan disimpan, sebab hasil kitar semula ni boleh jadi bisnes tau!

Macam biase, selamat membace dan selamat mencube!!!

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...