Pages

Thursday, November 17, 2016

Reading Habits Book Tag


Assalamualaikum! Salam sejahtera!

Malam tadi I pergi memburu... Dan I dah dapat hasil buruan untuk dipersembahkan kepada kalian si pembaca budiman.

Haih... Boringnya intro...

So, memandangkan aku juga merupakan sang ulat buku. Rasa macam seronok pula tengok Fatina dan Shaf's buat tag ni. Tag ni macam soal jawablah. Kira macam kaji selidik gitu.. Kot la... Ahahahahaha.. Okay, cut the crap!

Let's get started!

1. Do you have certain place at home for reading?

Kebiasaannya aku kalau membaca haruslah di atas katil. Sebab boleh tonggeng terbalik. Tapi, tak ada masalah untuk membaca dimana saja kecuali tandas...!


2. Bookmark or random piece of paper?

Kalau buku tu memang sediakan bookmark, then aku guna. Tapi kalau dia tak disediakan, aku gunalah apa yang ada. Bisnes kad ke, popsicle ke... Apa-apa je la. Janji bertanda.


3. Can you just stop reading or do you have to stop after a chapter / a certain amount of pages?

Depends... Kalau buku tu best, memang tak boleh tinggal. Tapi, kalau buku tu tak seronok... Bukan boleh stop sekejap je... Stop selama-lamanya pun boleh! AHAHAHAHA~


4. Do you eat or drink while reading?

Kalau lapar, aku makan je. Tapi makanan ringan la. Aku takkan membaca sambil makan nasi. Mau kena tibai dengan mak aku! 


5. Multitasking: Music or TV while reading?

Kalau membaca sambil tengok TV, aku akan tutup buku tu dan fokus dekat TV. Tapi, membaca sambil menyanyi... Tak ada masalah.


6. One book at a time or several at once?

Yup! One book at a time!


7. Reading at home or everywhere?

Everywhere kecuali tandas.


8. Reading out loud or silently in your head?

Silently in my head!


9.Do you read ahead or even skip pages?

Kalau tak best, aku skip. Tapi, kalau best, macam karya RAM, every single words aku akan baca.


10. Breaking the spine or keeping it like new?

Keeping it like new of course. Kalau aku dah tak sabar sangat nak baca, aku akan selotipkan sekeliling kulit buku tu. Then, bila ada masa baru aku balut.


11. Do you write in your books?
 

Yup! Kalau ada quotes ke... Macam karya RAM mesti ada maksud ayat Al-Quran, aku akan highlight. Tak pun aku akan gariskan ayat tu.

***

Sekian sudah reading habits book tag aku. Korang pula macam mana? Feel free to share with us!


Bye for now!

5 comments:

Unni Anje said...

macam best jak!! nk nk la, tpi nanti2

Maryam Afifah said...

I pun bila dah tak ada sangat bookmark, memang pakai je lah whatever benda yang dalam my reach.. Once, i pernah jadikan plastik gula-gula as my bookmark hehee

Eyqa Zq said...

2, samalah kita. Hehehe. sepp sikit.

Noor Maizan said...

mcm nak join je tag ni, hihi, peminat RAM ye...mai blum pernah baca lagi karya beliau.

Nora Karim said...

Oh nampaknya kita sama la... peminat RAM... saya pun akan baca every words kalau karya RAM.. hehehe salam kenal..

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...