Pages

Tuesday, May 26, 2015

Awas! Water Mark Testimoni Anda!

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Oh yeah! Dah berape lame aku tak update post? Last hari tu 30/04/15. Then aku dari sehari ke sehari aku nak menulis. Macam biase la masalah penulis ni. Tak ade idea nak diketengahkan. Dan aku pula tak nak la biarkan blog aku ni berhabuk. So, aku nak menulis juga! Walaupun tak ade idea, aku punye tangan ni nak menaip juga. 

So, apekah isu terbaru? Tak ade idea!



Okey, dah ade idea dah. Baru-baru ni ade isu pasal... Ala, kalau orang yang biase niage online dia akan tahu bende ni. Gune gambar orang untuk buat testimoni sendiri!

Gambar tu adalah testimoni kite, tapi sebabkan gambar tu dah keluar dekat google and peniage yang lain tak tahu siape punye hak gambar tu... Diorang sesuke hati gunekan gambar tersebut untuk testimoni mereke punye produk.

Ini sangat bahaye untuk penggune... Sebab ape aku cakap bahaye untuk penggune? Okey.. Aku bagi contoh...

CONTOH 1

Si A jual produk XYZ dan dah ade testimoni. Dia letak testimoni dalam blog dia and keluar dekat google. 

Si B pon jual produk XYZ juga, tapi tak ade testimoni. Dia pon pi google dan jumpe gambar testimoni si A. Malangnye testimoni tu tak ade sebarang tanda yang mengesahkan gambar itu adalah testimoni si A.

PERMASALAHAN 1

Ini menimbulkan masalah pade si A. Sebab, kalau dia nak saman si B pon tak ade bukti yang gambar testimoni tu hak dia. Jadi, perniagaan dia mungkin tertindas! Sendiri tanggung masalah la.

CONTOH 2

Si A jual produk XYZ dan dah ade testimoni. Dia letak testimoni dalam blog dia and keluar dekat google. 

Si B MUNGKIN jual produk XYZ juga, dan dia tak ade testimoni. Dia pon pi google dan jumpe gambar testimoni si A. Malangnye testimoni tu tak ade sebarang tanda yang mengesahkan gambar itu adalah testimoni si A.

PERMASALAHAN 2

Macam mane kalau si B sebenarnye jual produk XYZ yang klon? Penggune beli then gune. Ape kesan sampingannye? Masalah ni akan ditanggung oleh due pihak. Pihak produk XYZ yang asli dan juga penggune itu sendiri.


So, macam mane nak elak? Peniage online terutamenye mesti kene tahu pasal ni. Care yang mudah, tapi agak rumit.

WATER MARK

Yes! Water mark sangat penting! Water mark boleh selamatkan kedue-due keadaan. Dengan water mark kite boleh mengelakkan perniagaan kite disailang dan juga masalah kepade penggune!

Nak tau ape itu water mark? Tengok gambar bawah ni...




Dah nampak contoh kat atas tu? Semua gambar tu ade tulisan ROYAL CATS BLOG betul tak? Itu la namenye water mark. 


Atau pun, korang boleh buat macam kat atas ni. Kalau mesage la. Besarkan name produk atau blog korang dalam masage tu. Orang pon nampak Royal Pets Hotel.

Jangan risau, aku tak cilok orang lain punye gambar pon. Aku pon salah seorang admin dia Royal Cats Blog ni juga! Sebab tu aku berani bubuh!

Ehehe~ Nak promosi la sikit. Kalau korang nak hantar bording atau grooming kucing boleh la hantar ke kami. Kalau nak bording Sugar Glider pon boleh!

So, macam biase! Selamat Mencuba!!!




2 comments:

Murniwati Awang said...

Bgus tu..

Ima said...

good info :)

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...