Pages

Friday, January 30, 2015

Hasil Karya Si Princess Comey!

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Dalam post Enjoy Your Life yang lepas, aku ade cakap pasal lukisan kan? Jadi, make, oleh itu, aku nak tunaikan ape yang aku cakap. Maksudnye, ape yang aku dah tulis.

Mase mule-mule kelas aku kene lukis satu lukisan purba, tapi malangnye, aku tak jumpe gambar lukisan tu. Ntah mane aku campak, aku pon tak ingat. Sebab mase tu still tak ade fail untuk seni lagi. So, kemungkinan untuk hilang tu sangat tinggi la ye.


Ni lukisan pertame. Masih tak tahu menahu tentang teknik yang betul dalam lukisan. Aku main lukis je. Jadi atau tak, aku campak tepi dulu. Aku tak tekap ye. Sebab gambar contoh yang aku kene lukis tu lagi kecik dari lukisan ni. So, kalau nak tekap pon amatlah sangat tidak logiknye.

Lepas tu aku belajar siket-siket tentang teknik melukis. First, belajar unsur seni. Unsur seni ade enam...
  1. Garisan
  2. Rupa
  3. Bentuk
  4. Jalinan
  5. Ruang
  6. Warna
Lepas tahu semua unsur, korang akan explore setiap satu unsur. Ade berape jenis garisan, ape itu rupe, bentuk, jalinan dan ruang serte mengenali ape itu warne, macam warne asas, warne sejuk dan warne panas.


Yang ni namenye teknik garisan. Unsur seni yang pertame. Garisan ade bermacam jenis. Jom skroll...


Ini baru jenis garisan. Belum tau pasal fungsi garisan lagi. Kalau korang memang berminat nak ambil seni visual, sile habiskan pembelajaran dalam Pendidikan Seni Visual. Sebab kalau tak ade basik dalan seni, memang ke laut la lukisan korang. Lain la kalau korang ade kesungguhan dan bakat terpendam...

Contoh lain dalam teknik garisan.

Lukisan ni tak cukup sempurne.

Yang ni pun teknik garisan.

yang ni aku gatai pi tambah jadi '+'. pastu kene marah... hehehe~
Ha... Yang ni pulak namenye lukisan teknik titik. Atau name saintifiknye 'Pointalism'. Serious susah. Dah la tu, aku boleh la tertingkal latihan ni dekat sekolah. Esoknye meragan aku siapkan. Mujur waktu Seni Visual lepas rehat.

Agak-agak aku siap tak? Mesti la tak siap. Gile hebat la kalau boleh siap dalam mase beberape jam. Dah la kene gune pen 0.2 bukan 2.0. Kalau pen 2.0 memang laju je siapnye. Tapi, the best thing dengan cekgu ni, dia boleh bertolak ansur. Dia bagi mase. Tapi, sampai sebelum balik dari sekolah hari tu jugak!

Aku ape lagi, kelam kabut la siapkan. Dalam waktu subjek lain pon aku meragan siapkan. *adik-adik, sile jangan tiru aksi ni ye...* Mujur sempat siap. Lepas je hantar, tangan aku nak tulis karangan pon tak boleh. Ape taknye, dah macam parkinson je gayenye. Menggigil semacam. Siape yang pernah alaminye saje yang akan faham.


This is the best lukisan yang aku pernah buat. Sebab ape muke dia menjadi muke manusia kini bukan manusia purba? Sebab aku menggunakan teknik grid. Kalau nak tau, ni la lukisan yang gunekan charcoal tu. Mase buat ni la, habis lengan baju sekolah daripade putih kepade hitam.

Part yang aku sangkut mase nak buat mulut dia. Sampai hari ni aku rase aku lukis gigi dia jongang! Masalahnye, dalam lukisan asal elok je. Aku dapat A- sebab tak cukup gelap warne rambut dia.




Lukisan ni pulak namenye lukisan kontur. Lukisan yang kedue tu, pokoknye ta berape nak menjadi. Aku pon tak tau kenape. Jenuh edit. Dah macam jadi pokok rambutan pon ade aku tengok!

Baik la. Setakat ni saje la yang mampu aku tunjuk. Lukisan-lukisan yang lain aku tak jumpe. Mungkin ade dalam simpanan cekgu seni aku la tu kotnye. Kalau aku dapat balik, aku tambah koleksi pertunjukkan lukisan aku ye! Hehehe~

Sekian dulu untuk entri kali ni. Lain kali aku tulis lagi ye...



2 comments:

Nabila Syifa said...

wah..berbakat..bolehlah ajari jugak!

Mialia said...

Nice, saya pandai doodle simple2 je :P Tu pon buruk

Post a Comment

Tinggalkan Link Anda Di Sini!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...